Parasols

De meeste mensen besteden veel aandacht aan de inrichting van hun terras. Ze kiezen de tegels en het tuinmeubilair zorgvuldig uit en zorgen voor de mooiste plantjes. Een parasol hoort daar ook bij, zeker voor wie tijdens de zomer veel op zijn terras vertoeft. Een goede tuinparasol zorgt voor comfort en beschermt je tegen uv-stralen. We bekijken de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van een parasol even van dichtbij.

Doek van de parasol: evenwicht tussen licht en schaduw

Wat het materiaal betreft, zijn er twee elementen in het spel: het doek en de mast. Het doek houdt de zonnestralen tegen en kan, afhankelijk van de kwaliteit, tot 90% van de uv-stralen filteren.

De kleur van het doek is ook van belang: hoe donkerder de kleur, hoe minder zonlicht er wordt doorgelaten. Te weinig licht is uiteraard ook niet de bedoeling; het is zaak om de gulden middenweg te vinden tussen schaduw en licht. Doorgaans bestaat het doek van een parasol uit polyester. De kwaliteit van de meeste doeken is tegenwoordig optimaal, maar het is sowieso een goed idee om een waterafstotende beschermhoes te gebruiken wanneer de parasol tijdens de zomer buiten blijft staan.

Een parasol kiezen: mast en voet

Voor de mast van de parasol wordt meestal hout of aluminium gebruikt. Een houten mast is veel zwaarder dan een aluminium mast, maar ook steviger. Bovendien heeft hout een totaal andere uitstraling: het is warmer en past beter bij een landelijke en rustieke stijl.

Verder is ook de parasolvoet een belangrijk aandachtspunt. Een goede regel is om de diameter van de parasol met 10 te vermenigvuldigen en dat getal om te zetten in kilogram. Zo koop je voor een parasol met een diameter van 2,5 meter best een voet van zo’n 25 kg. Voor hangparasols moet je een zwaardere voet kiezen. Een kruisvoet waarin je zware tegels kunt plaatsen, is de ideale oplossing.

Parasols: verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten parasols met allemaal hun specifieke eigenschappen. De voornaamste zijn:
• Mastparasol: dit is de meest populaire. Hij is perfect om in het midden van een tuintafel te plaatsen. Je kunt hem manueel openplooien, maar gewoonlijk is er ook een katrolsysteem voorzien.

• Hangparasol: de mast bevindt zich niet centraal maar naast het doek. Dit soort parasols kunnen 360° worden gedraaid zonder dat je de voet moet verzetten.

• Wandparasol: deze wordt tegen de muur bevestigd en biedt een bijzondere uitstraling.

tags: robotmaaier garageCamerabewaking