Door - Tom Cosyns

Wat zijn de voordelen van vrijstaande houtkachels?

houtkachels

Een houtkachel zorgt voor een fijne en gezellige sfeer in huis. Er zijn veel verschillende soorten houtkachels waarmee je jouw woning gezellig kunt verwarmen. Tussen deze houtkachels zitten een aantal verschillen waar je rekening mee dient te houden. Wat zijn de voordelen van vrijstaande houtkachels ten opzichte van inbouw of inzet houthaarden? En wat is de invloed van een vrijstaande houtkachel met speksteen als materiaal? In deze blog lees je meer over de verschillen tussen kachels en de voordelen van vrijstaande houtkachels.

Meer afgifte van warmte

Naast de gezellige uitstraling is een andere belangrijke functie van een kachel het afgeven van warmte. Er zit een verschil in de afgifte van warmte tussen vrijstaande en inbouw kachels. Het is dan ook verstandig om hier rekening mee te houden wanneer je overweegt te investeren in een kachel. Een van de voordelen van vrijstaande houtkachels is dat deze meer warmte kunnen afgeven. Dit komt doordat de kachels niet worden omringd door een inbouw. Een inbouw rondom een kachel zorgt ervoor dat een deel van de warmte wordt tegengehouden. Hierdoor is de afgifte van deze warmte ook wat lager dan bij een vrijstaande houtkachel.

Kan op verschillende plekken in huis staan

Een ander voordeel van vrijstaande houtkachels is dat deze vrijwel overal in huis geplaatst kunnen worden. Dit geldt niet voor een ingebouwde haard. Wanneer je kiest voor een vrijstaande houtkachel heb je dan ook meer keuzevrijheid als het aankomt op de locatie van de kachel. Je kunt er ook voor kiezen om de vrijstaande houtkachel als een soort scheidingswand in de woonkamer te gebruiken. Hierdoor creƫer je eenvoudig een gezellige en warme sfeer tussen de zitruimte en de keuken.

Het voordeel van een speksteenkachel

Het materiaal waar een vrijstaande houtkachel van is gemaakt speelt ook een grote rol in de afgifte van de warmte en de sfeer in huis. Zo heeft een vrijstaande houtkachel gemaakt van speksteen een aantal voordelen. Speksteen is een steensoort met een gunstige eigenschap. Het kan namelijk de warmte van de vrijstaande houtkachel tijdelijk opslaan en vervolgens geleidelijk uitstoten. Hierdoor heb je langer profijt van de warmte en hoef je minder lang te stoken. Een speksteenkachel is dan ook een duurzame kachel.