Door - Tom Cosyns

Tip voor leuke eye catcher in huis

Wie denkt aan het veranderen van zijn of haar interieur, pakt al heel gauw de nieuwste meubelcatalogus erbij of gaat eindeloos rondneuzen op het internet. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om je inrichting op te leuken dan het kopen van een nieuw bankstel of televisiemeubel. Verlichting bijvoorbeeld speelt namelijk een belangrijke rol in het sfeertje in huis. Met behulp van een paar led strips geef je je huiskamer of keuken al een hele andere uitstraling, zonder al te ingrijpende of kostbare aanpassingen.

Wat zijn led strips?

Een led strip is kortgezegd een strookje of lijntje met daarlangs een serie led lampjes. De strip op zich heeft met zijn vele individuele lampjes best iets feestelijks, en is ideaal om je woning in kerstsferen te brengen. Houd je van wat meer rust in je interieur, dan kun je de strips ook wegwerken achter een kastje of onder een plank. Op die manier accentueer je je meubels of een bepaalde hoek op een fraaie manier.

De pluspunten van led verlichting

Led verlichting is al jarenlang in trek en neemt alleen maar in populariteit toe. Dit komt allereerst door het energiezuinige karakter van led lampen. Zo verbruikt een led lamp tot wel 90% minder energie dan traditionele gloeilampjes. Een ander pluspunt van led verlichting is het feit dat led lampen langer meegaan. Zo heeft een led strip al gauw een brandduur van 35.000 uur. In de praktijk betekent dit dat je lampjes pas na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe zijn.

Het aanbrengen van led strips is een fluitje van een cent. De meeste strips zijn voorzien van een plakrand aan de achterkant, zodat je ze gemakkelijk en zonder zichtbare schroeven ophangt. Daarnaast zijn de strips op maat te knippen, zodat je precies het randje of hoekje verlicht dat jij wil. Veel led strips hebben slechts een enkele lichtkleur, zoals zacht geel of helder wit. Maar er zijn ook led strips op de markt die sfeerlicht kunnen geven in alle kleuren van de regenboog, zoals warm oranje of rustgevend groen.

De mogelijkheden van led strips in huis

Led strips kunnen je interieur op duizend en een manieren opleuken. Zo maak je je hal een tikje chiquer door led strips aan te brengen onder je traptreden of achter de leuning. Door led strips aan te brengen onder je aanrechtblok lijkt het bijna alsof je keuken enkele centimeters boven de vloer zweeft, en creƫer je een bijna futuristische uitstraling. Vooral de kleurenuitvoeringen van led strips zijn dan weer populair in kinderkamers, waar je met een aantal groene strips de kamer in een heus oerwoud verandert.

Als verlichting onder de planken van een kast zijn led strips dan weer perfect om de aandacht te vestigen op bijzondere objecten, zoals een plantje of een bijzonder beeldje van een verre vakantiebestemming. Ook een fraaie foto of een mooi schilderij kunnen letterlijk worden uitgelicht door er een aantal led strips achter te plakken. Led strips met batterij zijn tot slot perfect om je tuin ’s avonds in het zonnetje te zetten. Omlijn bijvoorbeeld het tuinpad, of verlicht de randen van een grasveld of een laag bloemenperk met led strips.